نقد چندمنظوره | شماره یک
نقد چندمنظوره کمپین سفر یعنی علی بابا
تو این بخش، کمپینها و تبلیغات روز ایران را از چند منظر با همراهی نیلوفر ارشدی،یاسمن کریمپور،رضا سعیدی و سجاد حاجیلو نقد و بررسی میکنیم.
تو شماره اول میخوایم جدیدترین کمپین علی بابا با عنوان «سفر یعنی» را نقد چندمنظوره کنیم. کمپینی که مدتی قبل در تابلوهای سطح شهر اکران شد و به دلیل فراوانی بالای تابلوها و لوکیشن مناسب آنها، بازدید و توجه بالایی هم دریافت کرده بود.
نیلوفر ارشدی | مدیر برند و استودیو هلدینگ ارتباطات بازاریابی و تبلیغات مات
کمپین علی بابا از لحاظ محتوا و شعار به سراغ نقطه جدیدی رفته که تا پیش از این برندهای رقیب هم به آن اشاره ای نکرده بودند که مهمتر از محل اقامت یا مسیر سفر، جرات و جسارت روبرو شدن با انسانهایی از فرهنگها و زبانهای مختلف و همچنین ترک عادتهای قدیمی مثل دور ماندن از تلفن همراه است که شاید تجربه گرانبهای یک سفر باشد.
این در اصل چکیده و ماهیت هر سفری است که شما را دعوت به تغییر میکند و در نهایت سفر پیش از هر چیز یک تصمیم شخصی مهم است اما شاید نقدی که بتوان به این کمپین وارد دانست، وربال بودن کمپین با کمترین سهم بصری و ویژوال در اکران است البته این اتفاق زمانی منفی است که یکی از برندهایی که در طول سال به دفعات بر روی بیلبوردها اکران میشود برند ایرانسل است که دست بر قضا آنها هم مشابهت رنگی فراوانی(زرد و مشکی) با برند علیبابا دارند و بهتر است مجموعه علیبابا در این زمین راهحلهایی بصری نظیر استفاده واضحتر از لوگو یا مسکات را در اکران خود مدنظر داشته باشد.
سجاد حاجیلو | معاون توسعه کسبوکار و بازاریابی فرش حیدریان
برای تحلیل این کمپین بهتره نگاهی به عقب بندازیم و برگردیم ۲-۳ سال پیش، که علی بابا تغییری جسورانه ، متفاوت و خوشحال کننده در تبلیغات خودش و صنعت گردشگری داشت که در مقابل تبلیغات مبتنی بر فروش ( بیا بلیطتو از ما بخر ، ما ارزونتر میفروشیم و شعارهای مشابه) سایر شرکتها از (بازاریابی تجربه) بهره برد و سعی کرد تا امروز در اکثر کمپین های خود از این موضوع استفاده کنه.
-شعار کمپین اول سال ۱۴۰۱: صدای باران روی شیروانی، وقتی داخل ویلا نشستی…
-شعار کمپین دوم سال ۱۴۰۱ : نشانه ها ( کلبه ، جنگل ، شومینه )
-شعار کمپین ۱۴۰۳: سفر یعنی ( جسارت ، شجاعت ، جرئت) کمپین های بازاریابی تجربه علی بابا در ابتدا جذاب و اثر بخش بود ولی به نظر میرسه به دلیل تکرار ایده و موضوع اثربخشی اولیه خودشو نداره ! با همین فرمون احتمالا موضوع کمپین بعدی میتونه (شوق قدم زدن در ساحل ، لذت اسکی ، هیجان آفرود و … ) باشه.
نقاط قوت:
سادگی، تمرکز برشعار، یکپارچگی، متفاوت نسبت به سایر شرکتهای حوزه گردشگری
نقاط ضعف:
تکراری بودن ایده، استفاده از کلمات ( شجاعت ، جسارت ، جرعت) بیشتر تداعی کننده سفرهای تک نفره و ماجراجویانست و توجهی به سایر سفر ازجمله سفرهای ( خانوادگی ، تجاری ، گروهی ) نشده است.
نتیجهگیری:
بی شک این کمپین به تنهایی و در صورت درنظر نگرفتن گذشته ، یک کمپین جذاب ، تاثیرگذار و موفقه! ولی باتوجه به پیشینه کمپینهای علی بابا، تکراری بودن ایده جلب توجه میکند.
یاسمن کریمپور | مشاور استراتژی و برندینگ فریلنسر
علیبابا با رنگ زرد و تبلیغات وربالش دیگر یک برند شناختهشده در عرصه آگهیهای محیطی است. پس از تکرار چند کمپین با این استراتژی، مخاطب با نگاه اول میفهمد با کدام برند روبهروست و انتظار چه پیامی را باید داشته باشد.
کمپین اخیر علیبابا هم بر مبنای همین استراتژی تدوین شده است. پیام احساسی تبلیغ و تعریف سفر از منظرهای مختلف در حالی که مخاطب را در مرکز ماجرا قرار داده، بهشدت بر اثربخشی کمپین موثر است. مخاطب در این کمپین قهرمان داستان علیباباست. چرا که تجربههایش از سفر، مانند معاشرت با آدمهای جدید، کنار گذاشتن گوشی، امتحانکردن یک غذای جدید و … کاملا واقعی، ملموس و آشنا هستند. نسبتدادن صفتهایی چون جسارت، شجاعت و جرئت به مخاطب هم یکی دیگر از ارزشهای این کمپین است. علیبابا نمیگوید من به عنوان یک برند به تو جسارت و جرات میدهم (کاری که بسیاری از برندهای ما انجام میدهند). میگوید مخاطبِ من خود همه این صفات را دارد و من به عنوان همسفر در کنارش هستم.
به نظر من مخاطب حرف این آگهی را باور میکند و در برنامهریزی برای سفر بعدیاش علیبابا را به یاد خواهد داشت.
رضا سعیدی | معاون دیجیتال مارکتینگ کانون ایران نوین
به نظر من کمپین علیبابا یکی از بهترین کمپینهای امسال بوده، همه اجزای کمپین به درستی کنار هم نشستهاند. علی بابا به عنوان رهبر صنعت گردشگری بینیاز از هر گونه زیاده گویی و ادا، احساسات مخاطب را درگیر میکند. تمام شعارهایی که در سطح شهر میبینیم، مهمترین و اولین وجه مشترکشان این است که حال مخاطب را خوب میکنند. مخاطب یا به یاد خاطرهای خوش میافتد یا دلش میخواهد سریع آن را تبدیل به خاطرهای رؤیایی تبدیل کند.
وقتی در ترافیک و گرما و آلودگی، چشمتان به شعار “سفر یعنی شجاعت تنهایی راهی شدن برای چند روز” میخورد، چه حسی به شما دست میدهد؟
علیبابا مثال خوبی است برای اثبات اینکه هنوز خلاقیت حرف اول را میزند. فقط کافی است مخاطبانت را بشناسی و بفهمی، اینگونه میتوانی راحت وارد قلبشان شوی. علیبابا در این کمپین به یک زبان مشترک با مخاطبانش رسیده که خیلی از برندها آرزو دارند روزی به آن برسند.